Filmspecial: Meer over Rembrandt

Deze filmspecial is gewijd aan de geniale schilder Rembrandt van Rijn (1606 – 1669); over zijn glorie en zijn tragische val, waarbij hij werd beroofd van zijn rijkdom en prestige. Hij was de grootste Hollandse schilder van de Gouden Eeuw. Hoe kon het gebeuren dat Rembrandt in een anoniem graf werd begraven en tweehonderd jaar in vergetelheid raakte, tot hij weer als een feniks herrees tot de ongekend hoge status van één van de grootste schilders allertijden en de trots van Nederland?

Verhaalconcert
Het verhaalconcert over Rembrandts collectie in de Hermitage in St.Petersburg wordt uitgevoerd door twee Russische bewonderaars van Rembrandts kunst: schrijfster en presentatrice Sandra Geller en pianiste Olga van der Pennen. Sandra Geller vertelt over het symbolisme in Rembrandts schilderijen en hoe zijn werk als inspiratiebron fungeerde voor Russische dichters. Het motto ‘liefde baart kunst’ is niet alleen weerspiegeld in zijn schilderijen, maar ook en over de grote liefde in zijn leven.

Olga van der Pennen

Olga van der Pennen

Sandra’s verhaal wordt omlijst door de muziek van Olga van der Pennen, vol passie en lyrisme. De liederen van Olga zijn gecomponeerd op de bekende gedichten van Poeshkin en Anna Achmatova. Olga vertelt: “In mijn muziek deel ik mijn diepste emoties en dromen, met één gedachte: open je hart, want van hart tot hart is mijn motto” .

Nasim de Haas

Nasim de Haas

Tijdens haar optreden wordt zij bijgestaan door de Iraanse violiste Nasim de Haas, die met haar mooie klanken de emoties van de liederen versterkt.

 

 

Klik hier voor meer informatie over het programma bij Natlab. 

Film: Rembrandt’s J’Accuse
Rembrandt’s J’Accuse is een film van regisseur Peter Greenaway waarin hij, aan de hand van een les beeldlezen, beweert dat De Nachtwacht geen gewoon schuttersportret is, maar verwijzingen bevat naar een moord binnen de schutterskringen. Greenaway treedt zelf op als onderzoeker van de moord. Hij ondervraagt betrokkenen en onderwerpt het schilderij aan een minutieus ‘forensisch onderzoek’. Alles aan dit iconische schilderij krijgt een sinistere lading.