Filmspecial: Stefan Zweig

Een uniek evenement gewijd aan Stefan Zweig ( 1881-1942), de geniale Joods- Oostenrijkse schrijver, met een lezing, muziek en film.

Lezing:
Sandra Geller vertelt over ‘Drie levens van Stefan Zweig’. Stefan Zweig was een van de bekendste schrijvers uit de twintigste eeuw. Zijn boeken werden naar 50 talen vertaald, veel van zijn novelles werden verfilmd. Maar tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben de nazi’s zijn boeken in Duitsland verbrand, net als van de andere geniale joodse schrijvers zoals Thomas Mann. Zweig  moest vluchten. Eerst naar Londen, en daarna naar Brazilië. Verbannen worden uit Europa werd hem fataal. In februari 1942 pleegde hij samen met zijn vrouw Charlotte zelfmoord in Brazilië. Zijn postuum verschenen biografie “De Wereld van gisteren” (Herinneringen van een Europeaan) biedt een indrukwekkend beeld van dat oude vooroorlogse Europa, dat op het punt stond te verdwijnen. Een inspirerend, weemoedig historisch portret van zijn tijd, geschreven door een humanist.

Concert:
bannermulderandsons_f
Jaap Mulder en Zonen (Di Goijm). Jaap Mulder is bekend als de  oprichter en  leider van het  klezmerensemble  “Di Goijm”. Samen met zijn zonen verzorgt hij een uitbundig en  hartverwarmend optreden met muziek en gezang in  vele talen, waaronder Duits en Jiddisch. Hij laat de jaren 30 voor ons klinken met o.a. bekende liederen van Kurt Weil.

Film:
De film “The Grand Budapest Hotel”  uit  2014 is gebaseerd op de verhalen van Stefan Zweig en is bekroond met “Gouden Globe”, een British Academy Film Award en vele anderen prijzen.