Filmspecial: Sigmund Freud, Carl Jung en Sabina Spielrein

Sandra Geller vertelt over twee baanbrekende psychoanalytici, die de medische wereld van de 20e eeuw voorgoed hebben veranderd: Sigmund Freud en Carl Jung. Zij vertelt over hun theorieën van het onderbewuste, over de emoties en angsten, over seksualiteitscomplexen en over het ontstaan van de beroemde Freudiaanse praattherapie.

freud

Sigmund Freud

In 1905 behandelde de 25jarige dokter Jung in de psychiatrische kliniek in Zurich een 20jarige Russisch-Joodse patiënte Sabina Spielrein aan een zware vorm van hysterie. Zij werd behandeld met een nieuwe methode: de psychoanalyse, ontwikkeld door zijn mentor Sigmund Freud. Na de succesvolle genezing ontstond tussen hen een hartstochtelijke liefdesverhouding, dit ondanks het feit dat Jung getrouwd was. Sabina heeft een Medische Universitaire opleiding voltooid, en werd een bekende psychoanalytica in Zwitserland en Duitsland.

jung

Carl Jung

Na de Russische revolutie keerde zij terug naar Moskou.  In de jaren 20 van de 20ste eeuw was er in Moskou een enorme belangstelling voor de methode van Freud. Sabina opende een ‘Freud Kindergarten’ en begeleidde kinderen volgens zijn  principes van de vrije opvoeding. De zoon van Stalin-Vasilij bezocht die school.

In 1936 heeft Stalin psychoanalyse strikt verboden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Sabine en haar twee dochters, die Joods waren, brutaal door de nazi’s vermoord.

Sabina-Nikolaevna-Spielrein

Sabina Spielrein

Gedurende 30 jaar van haar carrière heeft zij enorm veel publicaties achtergelaten, en haar brieven met Dr. Jung en  Dr. Freud zijn bewaard gebleven. Sabina inspireerde Freud door haar originele ideeën en theorieën van ‘seksueel instinct’ en ‘doods instinkt’. Jung noemde haar een ‘geniale psychopaat’.

 

Film: The Soul Keeper
Regisseur Roberto Faenza, Frankrijk, Verenigde Koninkrijk 2003/ Engels gesproken? Nederlands ondertiteld. 90 min.

Na een succesvolle behandeling ontstaat tussen Spielrein en Jung een hartstochtelijke liefdesverhouding, terwijl zich tegelijkertijd de verschrikkelijkste historische gebeurtenissen van de eeuw afspelen. Sabina, inmiddels zelf een psychiater en psychoanalytica, ziet de kans de theorie van dokter Freud in praktijk te brengen en opent de ‘Freud Kindergarten’ in Moskou.