Filmspecial: De kunst van de Russische Avant-garde

flyer lumieraFlyer Russische Avant-Garde +2037 verkadefabriekFlyer Russische Avant-Garde +2037 verkadefabriekFlyer Russische Avant-Garde +2037 verkadefabriekflyer lumieraflyer lumieraflyer lumieraflyer lumieraIn het kader van het 100-jarig  jubileum van  de Russische Oktoberrevolutie in 1917 presenteert Sandra Geller een verhaalconcert over het avant-gardisme in de beeldende kunst, poëzie, film en theater in Rusland. Zij treedt op in samenwerking met de Russische bajanspeler en zanger Oleg Fateev en de Braziliaanse percussioniste Simone Sou.

sandra-geller-_-russische-avant-garde2-0-0-760-500.png

De Russische kunstenaars beleefden een creatieve explosie na de Oktoberrevolutie en creëerden tussen 1907 en 1934 een volledig nieuwe beeldtaal met een nieuw artistiek universum.

Verhaalconcert
De experimenten van de schilders Malevitsj, Kansinsky, Chagall en Goncharova  hebben een grote invloed gehad op de ontwikkeling van het Europese modernisme. De schrijver Babel en de dichter Majakovsky veroorzaakten een literaire aardbeving. Meyerhold bedacht een futuristisch theater.

Filmkunstenaar Eisenstein verrijkte de kunst van cinematografie met symbolische taal, integratie van muziek en baanbrekende montagevernieuwingen. Een vuurwerk van talent en experiment.

alle drie

Sandra Geller, presentatie Oleg Fateev, bajan en zang Simone Sou, percussie

In 1935 toen Stalin de Sovjet-Unie in een ijzeren greep had gekregen, beschuldigde hij het Avant-gardisme niet de kunst van de arbeiders en boeren te zijn. Deze kunst heeft hij verboden en vervangen door het socialistische realisme. Vele avantgardistische kunstenaars waren toen geëxecuteerd.

Film: De kleur van Granaatappels
Filmregisseur Sergei Paradzjanov (1924-1990) maakte verbluffend eigenzinnige films, vol poëzie en mystiek met avant-gardische  beelden. ‘De kleur van Granaatappels’ is zijn bekendste film en vertelt over de middeleeuwse Armeense dichter Sayat Nova, zijn werk aan het hof, zijn verboden liefde voor de koningin en zijn gang naar het kloosterleven.

Сергей Параджанов

Regisseur Sergej Paradzanoven

‘De film is meer dan een historische biografie, het is een verbijsterende smeltkroes van de rijke Armeense en Georgische culturele tradities, vol religieuze symboliek, en de modernistische uitdrukkingsmogelijkheden van de volkskunst van de 20ste eeuw: de cinema’. Bron: Eye

Extra informatie: