Filmspecial en concert: Mozart

Op zondag 26 november 2017 om 12:00 uur is een filmspecial met een lezing van Sandra Geller, een concert van Mozarts composities door Hieronimus piano trio, een lunch en aansluitend de film ‘Nannerl, lasoeur de Mozart’.

Het muzikaal programma is gewijd aan het wonderkind Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), dat op uitzonderlijk jonge leeftijd viool, klavecimbel en orgel speelde, en zijn eerste compositie maakte toen hij 5 jaar oud was. Mozart was enorm bekend en bewonderd in heel Europa, maar werd in een anoniem massagraf begraven. De dood van de beroemde componist op 35 jarige leeftijd blijft wetenschappers al eeuwen intrigeren. Stierf hij door een ziekte of werd hij door de jaloerse componist Salieri vergiftigd? En wat gebeurde met zijn  geniale zuster Nannrl? Waarom mocht zij niet componeren?

Lezing:
Sandra Geller vertelt over het mysterie rondom de dood van Mozart. De Russische dichter Alexander Poeshkin schreef in 1830 zijn kleine tragedie Mozart en Salieri. De muzikale wereld van Europa was in schok. Daarna werd de muziek van hof componist Antonio Salieri nooit meer gespeeld. Hij werd verguisd en gehaat als de jaloerse moordenaar van Mozart.

Dit verhaal werd in 1984 in de beroemde film Amadeus opnieuw verteld. Maar wat weten wij precies over de dood van Mozart? En hoe is het mogelijk dat Mozart anoniem in een massagraf werd begraven terwijl hij wereldberoemd was en hoge honoraria kreeg? En wat is er eigenlijk gebeurd met zijn geniale zuster Nannerl?

Concert: Het Hieronymus Trio speelt Mozart.

Hieronymus

Hieronimus trio: Marieke Keser, viool /  / Peter Zimmerman, piano / Alex Geller, cello

Het Hieronymus Trio brengt een bijzonder programma geheel in het teken van Mozart.

Zij spelen de composities van kleine Mozart en de muziek uit zijn latere periode, zijn beroemde composities.

 

 

Film: Nannert, la soeur de Mozart ( Mozarts Zuster)
Regie: René Fḗret /Frankrijk 2011. 120 min. Frans gesproken/ Nederlands ondertiteld.

In de periode 1763-1766 is de muzikale familie Mozart op tournee en reist per koets langs de belangrijkste hoven van Europa. De adel vergaapt zich aan het wonderbaarlijke talent van de 10-jarige Wolfgang, Hij wordt begeleid door zijn vijf jaar oudere zus Nannerl, die zelf ook heel begaafd is. Ondanks haar magistrale vioolspel moet Nannerl zich schikken in haar rol als piano begeleider van haar jongere broer. Vader verbiedt haar als vrouw muziek te componeren. Wanneer zij kennis maakt met prinses Louise van Frankrijk en via haar de Dauphin kan ontmoeten, krijgt ze toch een kans haar muzikale talenten tot uitvoering te brengen.