Filmspecial: Modigliani

Amadeo Modigliani (1884-1920) was een flamboyante Italiaanse schilder en beeldhouwer van joodse afkomst. De schilderkunst van Modigliani is herkenbaar aan de langgerekte vrouwenlichamen en warme kleuren, provocatief en fascinerend. Hij leefde als bohémien in Parijs, geloofde in zijn genialiteit en kende geen compromissen.

Zijn schilderij Liggend Naakt (1917) werd in de herfst van 2015 in New York door Christie’s voor 170 miljoen dollar geveild. Eén van de duurste schilderijen aller tijden. Wij nodigen u uit voor de Filmspecial Modigliani, om u kennis te laten maken met het leven van deze meester, die op 35-jarige leeftijd stierf. Dan gaat u pas beseffen in welk schreeuwend, bizar contrast deze recordprijs staat, in vergelijking met het tragische bestaan van de schilder, geteisterd door onbegrip en armoede.

Lezing
Sandra Geller vertelt over het leven van Modigliani; vol mysteries en schandalen, liefde en haat, miserie en postume roem. Zij vertelt dat degenen die voor hem poseerden, zeiden dat het was alsof Modigliani je ziel blootlegde. U hoort over de rol van de Russische dichteres Anna Achmatova in zijn leven. De dag na zijn dood werd hij beroemd, en dat terwijl hij juist uit wanhoop, zelf al zijn laatste werken heeft vernietigd. Alle, behalve één…

Franse chansons
Een concert van Franse chansons door Anouk Dorfmann en Johan Hoogeboom. Anouk won in 2006 de publieksprijs en de juryprijs tijdens het prestigieuze ‘Concours de la Chanson’ in Amsterdam. Samen met pianist Johan Hoogeboom – bekend als cabaretier, muzikant en schrijver – zal ze een afwisselend programma presenteren vol lyriek, humor, herkenning en wat nieuwe pareltjes,. Zij nemen u mee op reis door het rijke landschap van het Franse chanson.

Film: Modigliani
Parijs, 1919. Amedeo Modigliani (gespeeld door Andy Garcia), een flamboyante Italiaanse kunstenaar van joodse afkomst, is een grote rivaal van Pablo Picasso. Naast zijn liefde voor de kunst en de drank, begeert Modigliani ook de mooie katholieke vrouw Jeanne Hébuterne. Ze krijgen samen een kind, maar Jeanne’s vader stuurt de baby naar een klooster omdat hij het niet kan verdragen dat de religies van beide ouders niet overeenkomen. Parijs bereidt zich op dat moment voor op de jaarlijkse kunstcompetitie. Om hun kind te redden besluit Modigliani mee te doen aan deze competitie, waarop ook Picasso zich meteen inschrijft. De strijd tussen de twee mannen barst los…

modigliani film

Bekijk trailer hier film modigliani