Filmspecial: Sergei Eisenstein

Het portret van het Genie: filmregisseur Sergei Eisenstein
Een programma over de baanbrekende kunst en het noodlottige leven van deze meesterlijke regisseur. Sergei Eisenstein (1898-1948) werkte in de tijd van de “grote terreur” van Stalin, die persoonlijk veel van zijn films verbood of beval de films op zijn manier te bewerken. Onder de druk van Stalin’s ondraaglijke tirannie, overleed de regisseur op 50-jarige leeftijd achter zijn schrijftafel aan een hartaanval .Eisenstein wordt ook wel de vader van de intellectuele montage genoemd. Zijn stomme films Pantserkruiser Potjomkin en Oktober werden geprezen als de beste films aller tijden.

Zijn geluidsfilms Alexander Nevski en Ivan de Verschrikkelijke zijn verbazingwekkend door de unieke beeldende taal en de expressieve rol van de muziek. Eisenstein werkte hiervoor met de rebelse componist Sergei Prokofiev (1891-1953).

Film
Sergei Eisenstein maakte Oktober in 1927 ter herinnering aan de tiende verjaardag van de Revolutie. Hij toont de val van de tsaar, de opkomst van Lenin en de overwinning van de Bolsjewieken. Net als in Pantserkruiser Potemkin experimenteerde Eisenstein hier met filmtechnieken. De film wordt begeleid door musici en Rusland kenner Sandra Geller leidt de vertoning in. Evenement i.s.m. EYE.