Filmspecial: Dokter Zhivago

Sandra vertelt over de auteur Boris Pasternak, zijn leven, zijn roman en zijn eigen verscheurdheid door de liefde voor twee vrouwen. Zijn veelbesproken liefde voor zijn minnares Olga Ivinsky is een tragisch verhaal. Pasternak’s ‘literair memorial’ voor haar is de personage Lara in de roman Dokter Zhivago (1957). Olga was zijn muse.

Maar Olga kreeg het nodige te verduren om de geliefde van Pasternak te mogen zijn. In 1949, toen zij zwanger raakte, werd zij gearresteerd (op persoonlijk bevel van Stalin) en voor vijf jaar naar een kamp verbannen. Zij werd ervan beschuldigd een spion te zijn. In het kamp verloor zij haar kind. Na de dood van Stalin werden beiden weer herenigd, maar na de dood van Pasternak, in 1960, werd Olga weer opgepakt en voor vier jaar naar een kamp gestuurd.

Film – Doctor Zhivago van de regisseur Giacomo Camriotti

Een indrukwekkende en onvergetelijke verfilming van Boris Pasternak’s beroemde roman, naar een script van de veelgeprezen scenarioschrijver Adrew Davies (Pride and Prejudice, Bridget Jones’s Diary). Tegen de roerige achtergrond van de Russische Revolutie van 1917 voltrekt zich de intense en hartverscheurende liefdesgeschiedenis van dokter Juri Zhivago, een arts en dichter, die verscheurd wordt door zijn liefde voor twee vrouwen.