Filmspecial: De wereld van Caravaggio

Speciale matineevoorstelling gewijd aan de invloedrijke Italiaanse barokschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610), met een lezing door Sandra Geller, een barokconcert en een voorstelling van de film Carravaggio.

Lezing door Sandra Geller
Carav.14.jpgCarav.13.jpgDe filmspecial is gewijd aan de invloedrijke Italiaanse barokschilder Michelangelo Merisi da Caravaggio. Het verhaal over zijn glorie en zijn kwelling. Hij leefde tussen licht en duisternis, als een geniale kunstenaar en als moordenaar. Een toegewijde katholiek en zondaar. Geliefd en gehaat, maar niet vergeten.

En nu, 400 jaar later, gevierd en bewonderd en wordt hij nog steeds de vader van de moderne kunst genoemd. Caravaggio veranderde de kunstwereld van zijn tijd. Hij is vooral bekend geworden door zijn licht – en schaduweffecten en zijn realistische weergave van mensen. Rembrandt van Rijn was een succesvol navolger van zijn techniek.

Concert door violiste Marieke Keser en cellist Alex Geller

alex, marieke, mamaMarieke Keser en Alex Geller spelen werken van onder andere Bréval, Handel, Paganini en Purcell. Marieke Keser, geboren in ’s-Hertogenbosch, studeerde aan het conservatorium in Maastricht. Als violiste maakt zij deel uit van het Hieronymustrio, The Barton Workshop en treedt zij regelmatig op in een duo van viool en cello met Alexander Geller. Zij treedt op over de hele wereld, van Japan tot Amerika. Met The Barton Workshop nam zij talloze cd’s op. Op dit moment is Marieke Keser hoofd Muziek en Dans bij het Centrum voor de Kunsten in Eindhoven.

Alex Geller begon op 6 jarige leeftijd met zijn cello-studie en studeerde eveneens aan het conservatorium in Maastricht. Hij nam deel aan masterclasses in heel Europa. Alex geeft celloles op de Muziekschool ‘s-Hertogenbosch. Hij heeft met The Barton Workshop verschillende concerten gegeven en cd-opnames gemaakt. Hij speelt in diverse kamermuziekensembles en orkesten in Europa. Hij treedt met grote regelmaat op met bekende musicals van Joop van den Ende Stage Entertainment producties in diverse Nederlandse theaters.

Film
Regisseurs Jarman’s biografische, historische film vertelt over het leven van de Italiaanse 16de eeuwse barokschilder Caravaggio, die nog steeds geldt als een van de invloedrijkste kunstenaars aller tijden. Zelfs Rembrandt was schatplichtig aan hem.

Door zijn tijdgenoten werd hij beschouwd als een raadselachtige man, een fascinerend kunstenaar en een gevaarlijke rebel. Zijn leven was een aaneenschakeling van schandalen, ruzies en doodslag. Maar ondanks zijn slechte reputatie groeide Caravaggio’s roem als een geniale schilder door hele Italië.

Wanneer Caravaggio op sterven ligt ten gevolge van een loodvergiftiging, denkt hij terug aan zijn jeugd en de gebeurtenissen die er toe geleid hebben dat hij in ballingschap zal sterven. Als protegé van kardinaal Del Monte komt hij in aanraking met de straatvechter Ranuccio en diens vriendin Lena. Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen hen, die zal ontaarden in moord en doodslag. Deze historische film werd experimenteel gemaakt en verrast de toeschouwers door de verschijning van de moderne elementen, zoals een elektrisch verlichte bar, een zakrekenmachine, typemachine en het geluid van een moderne grootstad.