Lezing: Ballets Russes van Sergei Diaghilev

Sergei DiaghilevOp uitnodiging van De Internationale School voor Wijsbegeerte geeft Sandra Geller 25 februari een lezing over het befaamde Ballets Russes van Sergei Diaghilev in het kader van Filosofie en Kunst in moderniteit.

Zij neemt de cursisten mee terug in de tijd naar het begin van de twintigste eeuw, het moment waarop de legendarische Rus Sergei Djaghilev (1872-1929) in Parijs de Russische kunst presenteerde. 

Djaghilev wilde geen impresario genoemd worden, maar “beschermer van de kunsten”. Hij was een visionair die ‘het artistieke schokeffect’ tot zijn handelsmerk maakte. En hij liet kunstenaars zichzelf overtreffen. De Franse dichter Jean Cocteau schreef over hem: ‘De Duivel in eigen persoon: Diaghilev,  die boeman, dat sacrale monster, die Russische prins voor wie het leven enkel verdraaglijk was zolang hij er wonderen van kon eisen.’
Meer over deze lezing is te vinden op isvw.nl